Kuantum bilgisayarı kimyasal reaksiyonu başarıyla gerçekleştirdi « Karadenizden Haberler

28 Mart 2024 - 20:19

Kuantum bilgisayarı kimyasal reaksiyonu başarıyla gerçekleştirdi

Google’da görevli araştırmacılar ilk defa kimyasal reaksiyonu simüle etmek için kuantum bilgisayar kullandı. Normal bilgisayarlarla yıllar sürecek olan araştırma sonucuna, Google’ın kuantum bilgisayarıyla kısa bir süre içinde ulaşıldı.

Kuantum bilgisayarı kimyasal reaksiyonu başarıyla gerçekleştirdi
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2020 - 22:23

74 views

Kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarların uzun sürelerde çözebileceği işlemleri saniyeler içerisinde çözmek için geliştiriliyor. Ancak kuantum bilgisayarlar henüz yeni bir teknoloji olduğu için kimyasal reaksiyon gibi hassas işlemleri gerçekleştirmekte zorlanıyordu.

Google’ın Sycamore isimli kuantum bilgisayarı ise bu hassasiyeti yakalamayı başardı ve bir kimyasal reaksiyonu başarıyla simüle etti. Geçtiğimiz yıldan itibaren üzerinde çalışılan kuantum bilgisayarının imkansız hesaplamaları gerçekleştirmeye çalıştığı daha öncesinde haberlerde yer almıştı.

Sycamore, hidrojen atomlarının nitrojen atomları etrafında farklı varyasyonlarda hareket ettiği bir diazen molekülünün reaksiyonunu simüle etti. Kuantum simülasyonu, araştırmacıların uzun uğraşlar sonucunda elde ettiği, doğruluğu kanıtlanmış sonuçlarla örtüştü.

 

Google’dan Ryan Robbush, bu reaksiyonun kimileri için hesaplanması görece basit bir reaksiyon olmasına rağmen kuantum hesaplama adına büyük bir işe imza atıldığını dile getirdi.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.